La Febre de Zika

La febre de Zika està produïda per un virus que es transmet per mosquits del gènere “Aedes”, els mateixos que poden transmetre altres arbovirosis com ara la del dengue i la de la febre de chikungunya.

Actualment hi ha actiu un brot de febre de Zika a la zona de les Amèriques i el Pacífic Sud, i és probable que es continuï propagant atès que  els mosquits vectors es  troben  distribuïts  àmpliament  en  aquestes  zones geogràfiques. Només una de cada quatre persones desenvolupa els símptomes de la infecció. El quadre clínic que produeix és  habitualment  de caràcter lleu.  La febre  lleu  i l’exantema (erupció  a  la  pell) en  són  els  símptomes  més freqüents. Poden anar acompanyats de conjuntivitis, dolor muscular o de les articulacions, o malestar general que poden durar entre 2 i 7 dies després de la picada del mosquit infectat.

No es disposa de tractament específic i, per tant, el tractament consisteix hidratar-se i prendre antitèrmics per baixar la febre. Les complicacions (neurològiques o autoimmunitàries) són poc freqüents. S’està investigant el possible efecte d’aquest virus sobre el fetus quan afecta  dones  embarassades atès  que els  estudis  realitzats  fins  ara  sembla  que indiquen que hi pot  haver transmissió de la infecció de mare a fill a través de la placenta i se sospita que pugui ser la causa de malformacions neurològiques. En el cas de les dones embarassades, han de contactar amb el seu metge i seguir les seves recomanacions.

Recomanacions si es viatja a països on es present la febre del Zika:

  • Cobrir-se la pell exposada amb camisa de màniga llarga, pantalons llargs i barret durant tot el dia (el mosquit és d’hàbit diürn).
  • Usar els repel·lents autoritzats seguint les instruccions d’aplicació i reaplicació del fabricant indicades en el prospecte del producte.
  • Dormir en allotjaments amb aire condicionat (els mosquits tendeixen a evitar el clima fred) o col·locar mosquiteres en el llit i les portes i finestres.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *