Coneixent el colesterol

El colesterol es produeix de manera natural en el fetge i és una substància cerosa i grassa, que existeix en totes les parts del nostre cos. Després és transportat per les proteïnes de tot el cos a través del torrent sanguini. És un bloc de construcció essencial per a les membranes cel·lulars i també és necessari per a produir hormones, vitamina D i substàncies que ens ajuden a digerir els aliments grassos.

No obstant això, l’estil de vida i la genètica poden fer que el nostre cos produeixi massa colesterol. Quan el colesterol s’acumula en les artèries, pot bloquejar el flux sanguini, la qual cosa pot causar una malaltia coronària, un atac cardíac o un vessament cerebral.

Una dieta saludable és una manera d’ajudar a mantenir els nivells de colesterol sota control.

Encara que evitar els aliments amb alt contingut de colesterol pot ser beneficiós per a alguns, l’American Heart Association, l’Institut Nacional del Cor, els Pulmons i la Sang i els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) coincideixen que l’enfocament dietètic més eficaç per a reduir el colesterol és ingerir aliments que contenen greixos insaturats en comptes d’aquells que contenen greixos saturats.

Classificació del colesterol

El colesterol es classifica en dos grups, segons la mena de proteïna que el transporta a través del torrent sanguini:

  • El colesterol transportat per les lipoproteïnes de baixa densitat, o colesterol *LDL, que és propens a acumular-se, i que, sovint, ho coneixem com a ‘colesterol dolent’.
  • El colesterol transportat per les lipoproteïnes d’alta densitat, o colesterol *HDL, que funciona com un camió d’escombraries, recol·lectant colesterol negatiu de les artèries i portant-ho de tornada al fetge per a la seva eliminació. Per aquesta raó, es coneix com a ‘colesterol bo’.

La principal clau en el control del colesterol és seguir una dieta que promogui baixos nivells de colesterol dolent i alts nivells de colesterol bo.

Un excés de colesterol en la sang comporta riscos per a la salut, com les malalties cardíaques o els accidents cerebrovasculars. A més, sol anar acompanyat d’altres problemes, com l’augment de triglicèrids, glucosa, obesitat i hipertensió.

La bona notícia, com ja hem comentat, és que el teu estil de vida influeix directament en aquest problema. Basa la teva vida en hàbits saludables i mantindràs el teu colesterol a ratlla:

  • Realitza exercici físic de manera regular.
  • La dieta ha de ser equilibrada i rica en fruites i verdures.
  • Evita els aliments amb alt contingut en grasses saturades com la carn vermella, els embotits, els formatges curats o la pastisseria ultra processada.
  • Consumeix aliments rics en àcids grassos insaturats com l’Omega-3.
  • Deixa de fumar i modera el consum d’alcohol fins aconseguir reduir-lo per complet.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *