Mima els teus ulls

Benvinguts un altre cop al nostre blog!

Si bé és cert que la higiene és un aspecte que tots tenim en compte, no ens preocupem de la mateixa manera de la nostra higiene general que d’algunes parts del nostre cos en concret.

Avui parlarem sobre la cura visual.

Però, abans de tot… què és?

Consisteix en un conjunt de normes, fàcils de seguir, destinades a controlar els factors que poden provocar un efecte nociu sobre la visió. També es coneix com a «ergonomia visual».

És a dir, una part de la medicina que té com a objectiu la conservació de la salut i la prevenció de malalties. Per això, les normes d’higiene visual ajuden a millorar els problemes visuals i, encara que no els resolen totalment, sí que contribueixen a tenir un millor rendiment i una menor fatiga visual.

Ara us anomenarem les situacions en les quals forcem més la vista:

Durant la lectura i l’escriptura és necessari tenir present:

Postura: Recomanem asseure’s correctament. Els peus han de tocar el terra, les cames doblegades en angle recte i l’esquena ha de tocar el respatller.

Distància de treball: Una bona i fàcil referència és la distància que hi ha entre el colze i l’extrem del dit polze. Aquesta distància és variable al llarg de la vida dels estudiants, a mesura que creixen la distància creix. Qualsevol activitat de prop que es realitzi sense respectar aquesta distància suposarà un esforç superior al que el sistema visual pot aguantar de forma eficaç sense produir fatiga.

Mobiliari: En el cas dels nens, cal tenir present que aquests necessiten mobles adequats per a la seva grandària. La cadira s’ha de poder regular. Idealment, optar per una taula amb una inclinació d’uns 20°, perquè la postura corporal sigui més relaxada, precisi un esforç visual menor i permeti una millor posició per a la respiració. En el cas de no disposar d’una taula així, es pot optar per usar un faristol.

Il·luminació: No ha de ser ni massa forta ni massa fluixa, ens hem de sentir còmodes i treballar sense reflexos sobre el paper. És aconsellable treballar amb una llum ambiental i una altra més potent dirigida a fi de treball. Hem d’evitar la il·luminació directa sobre els ulls i les ombres, ja que produeixen fatiga. Per a les persones destres la llum ha de venir de l’esquerra, i per a les esquerranes de la dreta.

Descansos: Si s’està cansat o somnolent és poc recomanable que es realitzi un treball que requereixi atenció visual de prop; així com si t’acabes de despertar.

Quan s’estigui mirant de prop durant un cert temps s’han de fer descansos periòdics i relaxar el sistema visual mirant des de lluny; s’ha de mirar a sis metres o més… Si no es tenen aquestes distàncies directes, es poden multiplicar amb miralls.

Recomanem fer-ho durant 20 segons cada 20 minuts de treball. Quan apareix la fatiga és preferible descansar a forçar la vista.

Ambient: Una habitació ben airejada i a temperatura normal farà que estudiar sigui més confortable.

Gràcies per llegir-nos i ens veiem en el següent post.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *